Sağ tarafımıza dönüp uyumanın hikmeti!..

Bir tarafa yatarak uyuma durumunda, yatılan yöne bağlı olarakburun deliklerimizinbirisinin tıkanırken, diğerinin açıldığı ve solunumun açık olan burundeliğinden yapıldığı araştırmalarla belirlenmiştir.

Ayrıca nefes alınan burun deliği ile beynin yarımküreleri vesempatik-parasempatiksinir sistemleri arasında da bir münasebet olduğu, çalışmalarlagösterilmiştir.

Sağ tarafa yatılması durumunda, sağ burun deliği tıkanmakta, sol burun deliği açılmaktadır.Sol burundan yapılan nefes alma ile sağ beyin yarımküresinin aktivitesiartar. Sağ beyin yarımküresinin uyarılmasi, parasempatik sinirsistemimizin faaliyetleriniartırmasına, kalb hizimizin yavaşlamasına, tansiyonumuzun düşmesine ve mide-bağırsak faaliyetlerimizin yavaşlamasına vesile olur.Dolayısıyla kalbimiz daha az yorulur, uykuya dalmamız daha kolaylaşır, bu daistirahatimizin daha iyi olmasına imkân sağlar.

Diğer yandan sol tarafa yatılırsa ne olur? Sol burun deliğinin tıkanması ile birlikte sağ burun deliğinden nefesalınması, sempatik sinir sisteminin faaliyetlerinde artışa yol açar; budurumda kişi heyecanlanmış gibi olur ve kalb atışlarındaki hızlanma ile kalb daha da yorulur.Bu yüzden uykuya dalma zorlaşır.Çünkü kalb atım hızının, tansiyonun, heyecan ve dikkatin artması uykuyaengel olabilir.Sol tarafımız üzerine uyumada ise vücudumuz daha çok yıpranacaktır.

Sırtüstü veya yüzüstü yatınca durum ne olacaktır?Yüzüstü yatmak zaten uzun süre mümkün olmadığı gibi, kalb, akciğerler vemide bu durumda baskı altında olduğu için, ciğerlerimiz ve midemiz sıkışıprahatsızlık verebilir. Sırtüstü yatıldığında ise bu rahatsızlıklar olmayabilir.Ancak uykuya dalmada gecikme olabilir.Bu durum da vücudun tam dinlendirici bir uykuya geçmesine ve dinlenmesineengel olabilir.Çünkü bu durumda gündüz olduğu gibi iki burun açık olacak ve parasempatik sistem uyarılamayacaktır.Ayrıca sırtüstü yatılması durumunda mide ve bağırsakların fonksiyonlarınıgerçeklestirmesi biraz daha zorlaşacaktır.

En faydalı ve belki de en az zarar görebileceğimiz yatış pozisyonun; "sağ yana yatarak ve ayakları vücuda doğru çekerek uyuma" şeklinde olduğu,yapılan araştırmalarla ancak bugün doğrulanabilmektedir.Bu yatış seklinde hem mide ve bağırsaklar korunmakta,hem de sindirimin daha kolayca tamamlanması mümkün kılınmaktadır.

Bundan 1400 küsur sene önce ilmin ve tıbbın ne kadar geride olduğunudüşünürsek peygamberefendimizin ne kadar yüce bir insan olduğunu anlamak hiç de zor olmayacaktır;alemlere rahmet olarak gönderilen nebiler nebisi, ümmetine sağ taraflarına dönüp uyumalarını söylemişti, bu peygamberimiz'in (S.A.V)sünnetlerindendir....

B.S.

0 yorum: